Daha önceki yazımda Windows Server 2019 üzerinde Remote Desktop Services rolünü kurmuştuk. Bu yazımda ise Remote Desktop Services Licensing yapılandırmasını yapıyor olacağız.
Remote Desktop servisi standart olarak 2 kullanıcı tarafından kullanılabilmektedir. Aynı anda 2 kullanıcıdan daha fazla kullanım gerektiren durumlarda ise Remote Desktop Services CAL lisansı alınması gerekmektedir.
RDS CAL lisansı alabilmek için servisin kurulduğu tarihten itibaren 120 günlük süre bulunmaktadır. Bu süre geçtiğinde lisans alınmadığında servis devre dışı kalacak ve standart olarak 2 kullanıcı hakkı da kullanılamayacaktır.
Server Manager Konsolundan Remote Desktop Services menüsüne giriş yapıyoruz.
Remote Desktop Services -> Overview ekranında RD Licensing yapılandırmasına başlamak için Kırmızı kutucuk ile işaretlediğim Yeşil Artı (+) butonuna tıklıyoruz.
RD Licensing rol servisinin kurulacağı sunucuyu belirliyoruz.
Sunucuyu seçtikten sonra Next diyerek ilerliyoruz.
Confirm selections aşamasında bir önceki aşamada seçmiş olduğumuz sunucuyu görüntülüyoruz. Add diyerek ilerliyoruz.
Remote Desktop Licensing rol servisinin kurulmakta olduğunu görüyoruz.
Remote Desktop Licensing rol servisi başarıyla kuruldu. Close diyerek View Progress ekranından çıkıyoruz.
Server Manager – > Tools menüsünden Remote Desktop Services-> Remote Desktop Licensing Manager bağlantısına tıklıyoruz.
Not: Resimde dalgınlıkla kırmızı kutucukla yanlış seçeneği işaretlemişim. Giriş yapmanız gereken Remote Desktop Licensing Manager olacaktır.
RD Licensing Manager konsolumuzda ilk olarak lisans sunucumuzu Activate Server diyerek aktif hale getiriyoruz.
Karşımıza Activate Server Wizard ekranı gelecektir. Next diyerek ilerliyoruz.
Connection Method aşamasında karşımıza Automatic Connection, Telephone ve Web browser seçenekleri gelmektedir. Burada tavsiye edilen Automatic connection seçeneğini seçiyoruz.
Microsoft lisans sunucusuyla bağlantı kuracaktır. Bu aşamada aktif olarak sunucunuzun internete bağlı olması gerekmektedir.
Company Information aşamasında Ad,Soyad,Şirket ismi,Bölge/Ülke bilgilerimizi dolduruyoruz.
Company Information aşamasında ek bilgilerimizide dolduruyoruz.
Gerekli bilgileri doldurduktan sonra Next dediğimizde karşımıza lisans serverımızın aktif edildiğine dair bilgi veren Activating the license server uyarısı gelecektir.
Activate Server Aşamalarımız başarıyla tamamlandı ve lisans serverımız başarıyla aktif edildi. Next diyerek bir sonraki aşama olan lisans kurulumumuzu başlatıyoruz.
Karşımıza Install Licenses Wizard ekranı gelecektir. Next diyerek ilerliyoruz.
License Program seçeneğinde karşımıza birden fazla Microsoftun lisans programları karşımıza çıkıyor. Biz en çok kullanılan Open License seçeneğini seçiyoruz ve ilerliyoruz.
License Program aşamasında satın almış olduğumuz lisans bilgilerimizi giriyoruz.
Product Version and License Type aşamasında Product Version bölümünde hangi Windows Server İşletim sistemi versiyonu için kurulum yapacağıızı soruyor. Windows Server 2019 seçiyoruz.
License Type bölümünde USER CAL,Device Cal, VDI Suite Per Device seçenekleri çıkmaktadır. Satın almış olduğumuz lisans tipine göre seçim yapmaktayız. Ben USER CAL seçeneğini seçerek devam ediyorum.
Quantity bölümünde satın almış olduğumuz lisans kaç kişilik ise bu alana o rakamı giriyoruz. Next diyerek ilerliyoruz ve lisans bilgilerimizi tamamlamış oluyoruz.
Burada dikkat edilmesi gereken bu alana satın almış olduğunuz lisansdan fazla bir rakam girebilirsiniz fakat bu işlem illegal olup Microsoft lisans sözleşmesine aykırı bir işlem olacaktır.
RD Licensing Manager konsolumuza tekrardan gelerek sunucumuz üzerine sağ tıklayarak Review Configuration seçeneğine tıklıyoruz.
Açılan ekranda License serverımızı ve Network Service hesabınızı Active Directory Domain Services‘da Terminal Server License Servers group üyesi olarak eklemek için Add to Group seçeneğine tıklıyoruz.
Karşımıza bu işlemi Domain Admin yetkisinde bir kullanıcının yapabileceğine dair uyarı almaktayız. Continue diyerek ilerliyoruz.
İşlem başarıyla gerçekleşti. OK diyerek bilgi ekranını kapatıyoruz.
Remote Desktop Licensing yapılandırmamız başarıyla tamamlandı. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle.