Merhabalar,
Windows Server 2019 sunucu işletim sistemi üzerine yazacağım yazılara Active Directory kurulumuyla devam ediyorum.
Kurulumdan önce sunucumuza Sabit IP tanımlamamız ve sunucu ismini değiştirmemiz gerekmektedir.
Adım 1: Server Manager konsolumuza açtıktan sonra Add roles and features diyerek kuruluma başlıyoruz.
Adım 2: Before you begin ekranını Next diyerek geçiyoruz.
Adım 3: Select installation type ekranında Role-based or feature-based installation seçeneğini işaretleyip devam ediyoruz.
Adım 4: Select destination server ekranında Kurulum yapılacak sunucumuzu seçiyoruz. Biz mevcut sunucumuz üzerine kuracağımız için Next diyerek ilerliyorum.
Adım 5: Select server roles ekranında Active Directory Domain Services rolünü seçtikten sonra ekranımıza bu rol için gerekli featurelarında kurulmasını istiyor musunuz diye sormaktadır. Add features diyoruz.
Adım 6: Active Directory Domain Services rolünün seçili olduğunu gördükten sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Adım 7: Select features adımında Next diyerek devam ediyoruz.
Adım 8: Bu aşamada isteğe bağlı olarak Office 365 & Azure Active Directory bağlantısını yapabiliyoruz. Ben herhangi bir işlem yapmadan Next diyerek devam ediyorum.
Adım 9: Confirm installation selections aşamasında Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretleyip kurulumdan sonra gerekli ise sunucumuzun otomatik yeniden başlamasını ayarlayabiliyoruz. Ben bu seçeneği işaretleyerek devam ediyorum.
Adım 10: Otomatik yeniden başlatılmasına izin vermek istiyor musunuz diye info ekranı gelmektedir. Yes seçeneğini işaretliyorum.
Adım 11: Install diyerek devam ediyoruz.
Adım 12: Kurulumun başladığını görüyoruz.
Adım 13: Active Directory Domain Services rolümüzün kurulumu tamamlandı. Promote this server to a domain controller bağlantısına tıklayarak sunucumuzu domain controller olarak ayarlayacağız.
Adım 14: Deployment Configuration aşamasında karşımıza üç seçenek çıkmaktadır;
- Add a domain controller to an existing domain : Mevcut bir domain yapımıza additional domain controller eklemek istiyorsak seçiyoruz.
- Add a new domain to an existing forest: Mevcut bir domain yapımıza yeni bir forest eklemek istiyorsak seçiyoruz. Örnek vermek gerekirse. turkiye.local domain yapımıza var ve biz istanbul.turkiye.local şeklinde alt bir forest eklemek istiyorsak bu seçeneği işaretlememiz gerekecektir.
- Add a new forest : Sıfırdan Yeni bir domain forest oluşturmak istiyorsak bu seçeneğini seçmemiz gerekecektir.
Ben bu aşamada sıfırdan bir domain yapısı oluşturacağımız için Add a new forest seçeneğini işaretliyorum.
Adım 15: Root domain name alanında oluşturmak istediğim domain ismini yazıyoruz.
Adım 16: Type the Directory Services Restore Mode(DSRM) password alanında bir şifre belirliyoruz. Bu şifre daha sonra Active Directory restore işlemi yapmamız gerektiğinde ihtiyacımız olacağı için bu şifreyi unutmamamız gerekmektedir.
Adım 17: DNS Options ekranını Next diyerek geçiyoruz.
Adım 18: Herhangi bir değişiklik yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.
Adım 19: Bu alanda Active Directory database,log ve sysvol dosyalarının saklanacağı folder alanlarını seçebilmekteyiz. Herhangi bir değişiklik yapmadan devam ediyorum.
Adım 20: Kurulum seçeneklerini gözden geçirdikten sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Adım 21: Bu aşamada Kurulum için ön gereklilikler kontrol edilmektedir. Başarıyla gereklilikleri sağladıktan sonra Install diyerek devam ediyoruz.
Adım 22: Kurulumun başladığını görüyoruz. Kurulum bittikten sonra sunucumuz yeniden başlayacak ve domain yapımızın kurulumu tamamlanacaktır.