Merhabalar,
Bu yazımda Failover Cluster hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra Windows Server 2016 üzerinde kurulumu nasıl yapılır onu anlatacağım.
Failover Cluster Nedir?
Yapımız içerisinde bulunan cluster üyesi sunucuların ve bu sunucular üzerinde çalışan rol ve servislerin kapalı olduklarında veya çevresel etkenlerden etkilenerek down duruma geldiklerinde -donanımsal arızalar gibi- cluster üyesi olan bir sunucudan diğer sunucuya aktarılmasına denilmektedir.
Bir örnekle açıklamak gerekirse yapımız içerisinde bulunan A ve B isimli 2 adet sunucumuz üzerinde çalışan sanal sunucularımız bulunmaktadır. A sunucusu donanım arızasından dolayı kapandığında bu sunucu üzerinde bulunan rol ve servisler B sunucusu üzerine aktarılarak hizmet vermeye devam edebilecektir.
Kuruluma geçmeden kendi yapımdan bahsetmekte gerekirse;
ALT16PDC isimli sunucum w192.168.1.50 ip adresiyle kurup Active Directory Domain Services rolü kurulup altinok.local domain yapısı oluşturulmuştur. Aynı sunucu üzerinde File And Storage Service üzerinde ISCI Target Server kurulumu yapılarak Failover Cluster yapımız için gerekli olan ortak disk alanını ( Quorum ve Cluster Volume ) oluşturmuş olacağız.
İkinci sunucum Cluster üyesi olacaktır. Windows Server 2016 Datacenter işletim sistemi üzerine ALTNOD1 ismiyle kurulmuştur. Birinci network kartı 192.168.1.55/24, ikinci cluster network kartı 192.168.2.55/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V rolü ve Failover Cluster features(özelliği) kurulum ve yapılandırmasını yapıyor olacağız.
İkinci sunucum Cluster üyesi olacaktır. Windows Server 2016 Datacenter işletim sistemi üzerine ALTNOD2 ismiyle kurulmuştur. Birinci network kartı 192.168.1.60/24, ikinci cluster network kartı 192.168.2.60/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V rolü ve Failover Cluster features(özelliği) kurulum ve yapılandırmasını yapıyor olacağız.
Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce NODlarımız üzerinde aşağıdaki ayarları yaptığımızdan emin olmamız gerekmektedir.
- Sunucuların bölge ve dil ayarlarının English ( United States) olarak ayarlanmış olması gerekmektedir.
- Sunucular üzerinde Windows Firewall devre dışı duruma getirilmelidir.
- NODlar üzerinde UAC ( User Account Control ) kapatılmış olması gerekmektedir.
- Antivirus programı varsa kapatılması gerekmektedir.
- Nodlar üzerindeki driver,update vs . güncelleştirmelerin aynı seviyede olması gerekmektedir
- En az 2 adet network kartı takılı olması gerekmektedir. (1. network kartı domain yapısının normal haberleşmesi için, 2.network kartı cluster yapısının kendi arasında haberleşmesi için gerekmektedir.)
Bu ayarları kontrol ettikten sonra kuruluma başlayabiliriz.
Adım 1: ALTNOD1 sunucumuz üzerinde Server Manager arayüzünden Add Roles and Features bağlantısına tıklıyoruz.
Adım 2: Before you begin sayfasını Next diyerek geçiyoruz.
Adım 3: Role-based or feature-based installation seçeneğini seçerek devam ediyoruz.
Adım 4: Bu sayfada mevcutta bulunan ALTNOD1 sunucumu seçerek devam ediyoruz.
Adım 5: Server roles aşamasında İlk olarak Hyper-V rolünü seçiyoruz.
Adım 6: Açılan ekranda kuracak olduğumuz Hyper-V rolünün çalışması için gerekli featureslarda kurulsun mu diye sormaktadır. Add features diyerek devam ediyoruz.
Adım 7: Hyper-V rolünün işaretli olduğunu gördükten sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Adım 8: Features ekranında Failover Clustering özelliğini seçiyoruz.
Adım 9: Açılan pencere Failover Clustering özelliğiyle beraber gereken Failover Cluster Management Tools ve Failover Cluster Module for Windows Powershell özelliklerinide kurmak için Add features diyerek devam ediyoruz.
Adım 10: Bu aşamada Multipatch I/O özelliğini kuruyoruz. Ben kullanacağım disk alanını SCSI Target Server yapılandırması ile yapacağım için bu özelliği aslında kurmamıza gerek yok. Şirket ortamlarında disk alanı HBA ile bağlı Storage üzerinden yapılandırıldığından dolayı Multipatch I/O özelliğini kurmamız gerekmektedir.
Adım 11: Next diyerek devam ediyoruz.
Adım 12: Hyper-V rolüyle alakalı bilgilendirme sayfasını Next diyerek geçiyoruz.
Adım 13: Create Virtual Switches ekranında Hyper-V rolü içerisinde kuracağımız Virtual Machine (Sanal Sunucuların) iç veya dış ortamla haberleşmesi için yapmamız gereken bir yapılandırmadır. Bu yapılandırmayı daha sonra Hyper-V Manager konsolu aracılığıyla yapabilmekteyiz. Ben bu yüzden Virtual Switch yapılandırmasını yapmadan Next diyerek geçiyorum.
Adım 14: Virtual Machine Migration ekranında bir değişiklik yapmadan Next diyerek geçiyoruz. Bu yapılandırmayı daha sonra ayarlabilmekteyiz.
Adım 15: Default Stores ekranda kuracağımız Virtual Machine (Sanal Makine) dosyalarının ( XML, VHD, VHDX ) hangi alanda depolanacağını ayarlayabilmekteyiz. Her Virtual Machine (Sanal Makine) kurulumunda bu folderları değiştirebilmekte olduğumuz için aşağıdaki ayarları değiştirmiyorum. Failover Cluster kurulumu sonrasında bu folderları değiştireceğiz.
Adım 16: Confirm installation selections ekranında kurulum bilgilerini gözden geçiriyoruz. Eğer kurulumdan sonra gerekliyse sunucuyu yeniden başlatmayı istiyorsak Restart the destination server automatically if required seçeneğini seçiyoruz.
Adım 17: Gelen ekranda otomatik yeniden başlatmayı istediğimizin teyidini istiyor. Yes diyerek devam ediyoruz.
Adım 18: Install diyerek Hyper-V rolünü ve Failover Cluster ve Multipatch I/O özelliklerinin kurulumunu başlatıyoruz.
Adım 19: Kurulumun başladığını görüyoruz. Installation succeeded yazısını gördükten sonra Close ile çıkış yapıyoruz.
NOT: ADIM 20’ye kadar yaptığımız işlemleri ALTNOD2 sunucumuz içinde yapıyoruz.
Adım 20: ALTNOD1 sunucumuz üzerinde Server Manager ekranında Tools menüsü altında Failover Cluster Manager konsoluna giriş yapıyoruz.
Cluster kurulumunu başlatmadan önce aşağıdaki işlemleri yaptığımızdan emin olalım.
- Sunucularımızın isimlerini düzenlediğimizi,
- Sunucularımızın IP Adresini yapılandırdığımızı,
- Sunucularımızın Domain ortamına dahil ettiğimizi,
- ALTNOD1 ve ALTNOD2 sunucularımızda Hyper-V rolünü ve Multipatch I/O ve Failover Cluster özelliklerini kurduğumuzu,
- Ortak disk alanı yapılandırmasını yaptığımızı.
Tüm bu işlemlerini yaptığımızdan emin olduktan sonra Cluster kurulumuna başlayabiliriz.
Adım 21: Create Cluster diyerek kuruluma başlıyoruz.
Adım 22: Before You Begin ekranında kurulum için kısa bilgiyi gördükten sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Adım 23: Select Servers ekranında Cluster üyesi yapacağımız sunucuları ekleyeceğiz.
Adım 24: ALTNOD1 ve ALTNOD2 sunucularımızı sırasıyla Enter server name alanına yazdıktan sonra Add yazarak ekliyoruz.
Adım 25: Selected servers alanında ALTNOD1 ve ALTNOD2 sunucularımızı gördükten sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Adım 26: Validation Warning ekranında Cluster kurulumu için gerekli konfigürasyonların test edileceği bilgisini görmekteyiz. Bu testte disk,ip, dns, active directory vb. yapılandırmaları kontrol etmektedir.
Yes, When I click Next, run configuration validation tests, and then return to the process of creating the cluster. seçeneğini seçtikten sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Adım 27: Before You Begin ekranını Next diyerek geçiyoruz.
Adım 28: Testing Options ekranında test için 10-15 saniye ön hazırlık yapmaktadır. Hazır olduğunda Run all test seçeneği aktif olacaktır.
Adım 29: Run all tests (recommended) seçeneği seçtikten sonra Next diyerek testi başlatıyoruz.
Adım 30: Test bilgilerini gördükten sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Adım 31: Testin başladığını görüyoruz.
Adım 32: Summary ekranında Failover Cluster kurulumu için gerekli yapılandırma testinin sonuçlarını görüyoruz. Eğer tüm testleri Success olarak görüyorsanız hiç sorun yok demektir. Herhangi bi hata aldığınızda View Report alanında hatanın detaylarını görebilirsiniz.
Daha sonra finish diyerek Wizard ekranını kapatıyoruz.
Adım 33: Access Point for Administering the Cluster ekranında Cluster Name alanında Cluster yapımıza bir isim veriyoruz. Daha sonra Cluster yapımız için bir IP adresi tanımlıyoruz.
Cluster adının ve IP Adresinin başka bir cihaz tarafından kullanılmadığından emin olmamız gerekmektedir.
Adım 34: Gerekli bilgileri girdikten sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Adım 35: Confirmation ekranında Cluster yapımız oluşturulmaya hazır olduğunu görmekteyiz. Next diyerek devam ediyoruz.
Adım 36: Clusterımızın oluşturulduğunu görmekteyiz.
Adım 37: Summary ekranında You have successfully completed the Create Cluster Wizard yazısını görerek Clusterımızın başarıyla oluşturulduğunu görüyoruz. Finish diyerek kurulumu bitiyoruz.
Kurulumu başarıyla tamamladık. Bir sonraki yazımda Cluster üzerinde sanal sunucu kurulumu yapmadan önce yapılması gerekenleri anlatmaya çalışacağım.