Herkese merhaba,
Bu yazımda sizlere Windows Server 2019 Standart işletim sistemi üzerine SQL Server 2017 kurulumunu anlatacağım.
Kuruluma geçmeden önce bazı ayarları yapılandırmamız gerekmektedir;
- Sunucu üzerinde Windows Firewall ayarlarının kapalı olması gerekmektedir.
- Sunucumuzun bölge ve dil ayarlarının English (United States) olması gerekmektedir. Aksi taktirde SQL Server servislerinin çalışmasında problem yaşabilirsiniz.
Kurulumu altinok.local domain ortamımda ALT19SQL17 isimli sunucum üzerinde yapmaktayım.
Kurulum için gerekli dosyayı https://www.microsoft.com/en-us/sql-server/sql-server-download linkinden indirebilirsiniz.
Kurulum için gerekli exe dosyamıza tıklayarak çalıştırıyoruz.
Burada karşımıza 3 seçenek çıkmaktadır. Basic modu default ayarlarla kolay bir kurulum yapmak istiyorsak, Custom modu konfigürasyonları kendimiz belirleyeceksek Download Media modunu da sadece kurulum mediasını indirmek istiyorsak seçiyoruz.
Ben Kurulum tipini Custom olarak seçip devam ediyorum.
Kurulum için media dosyamızın indirileceğini klasörü belirliyoruz. Herhangi bir değişiklik yapmadan ilerliyorum.
Not: 1.5GB Dosya indireceği için internet hızınıza bağlı olarak yaklaşık 10dk sürecektir.
Karşımıza gelen ekranda Installation menüsüne tıklıyoruz.
Installation menüsünde New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation bağlantısına tıklıyoruz.
Product Key ekranında lisans anahtarını giriyoruz. Eğer bir lisans anahtarınız yok ise Specify a free edition seçeneğine tıklayarak Evaluation, Developer, Express seçeneklerinden size uygun olanı seçebilirsiniz. Biz deneme sürümü kullanacağımız için Evaluation olarak seçiyoruz.
License Terms ekranında SQL Server 2017 Evaluation kurulumu için gerekli olan lisans sözleşmesini I Accept the license terms diyerek kabul ettikten sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Microsoft Update ekranında SQL Server 2017 için gerekli olan güncellemelerin yapılması için Use Microsoft Update to check for updates (recommended) seçeneğini işaretleyerek devam ediyoruz.
Kurulum için gerekli dosyaların kurulmakta olduğunu görüyoruz.
Feature selection ekranında SQL Server 2017 kurulumu için hangi özelliklerin kurulacağını yapılandıracağız. Ben hem bilinen hemde ihtiyacım olan Database Engine Services, Client Tools Connectivity, Client Tools Connectivity Backwards Compatibility servislerini kuracağım. SQL Server 2017 için gerekli olan Management Tool özelliğini daha sonra ki yazımda kuracağım.
Gerekli özellikleri seçtikten sonra Next diyerek ilerliyoruz.
Server Configuration ekranında servislerin hangi kullanıcılar üzerinde çalışacağını belirleyebiliyoruz. Ben herhangi bir değişiklik yapmadan ilerliyorum.
Database Engine Configuration alanında authentication ayarlarını yapıyoruz. Bu alanda SQL Server administrator kullanıcı olan sa için şifre belirleyeceğiz.
Authentication Mode alanında Mixed mode seçeneğini işaretliyoruz. Daha sonra sa kullanıcımız için komplex bir şifre belirliyoruz. Daha sonra windows ortamında hangi kullanıcıyı admin olarak belirleyeceğimizi seçiyoruz. Bunun için Add Current User ile mevcut kurulum yaptığımız administrator kullanıcısını atamış oluyoruz.
Data Directories sekmesinde default olarak gelen ana dizin, database, log ve backup klasörlerini görebilirsiniz.
TempDB sekmesinde default olarak gelen değerleri görebilirsiniz. TempDB veritabanı geçiçi işlemlerin tutulduğu ve yoğun çalışan SQL Server
yapılarında önem arz eden bir veritabanıdır.
Next diyerek ilerliyoruz.
Yaptığımız yapılandırmanın bir özetini görüyoruz. Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.
Kurulum başarıyla tamamlandı.
Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..