İsmailAltınok.com Firewall,Genel,Sistem Sophos Firewall Traffic Shaping (QoS) Policy Oluşturma

Sophos Firewall Traffic Shaping (QoS) Policy Oluşturma



Merhabalar,

 

Bugün ki yazımda Sophos XG Firewall üzerinde Traffic Shaping diğer adıyla QoS Policy oluşturmayı anlatmaya çalışacağım.

 

Öncelikle QoS Policy nedir ve ne amaçla kullanılır biraz açıklamak gerekirse;

Quality of Service(QoS) – Servis Kalitesi networklerin data trafiğinin haricinde ses ve video iletimi amacıyla kullanılmaya başlamasından sonra önem kazanmış bir uygulamadır. QoS uygulamalarında asıl amaç var olan bant genişliğini(bandwidth) en verimli şekilde kullanılabilmesine imkan sağlamaktır. QoS Policy uygulanarak belirleyeceğimiz Kullanıcılar,Uygulamalar veya Firewall Kurallarımız bizim belirleyeceğimiz şekilde kısıtlamalar ve ayrılacalıklar kazanabilirler.

 

Sophos XG Firewall üzerinde çok farklı türlerde Traffic Shaping & QoS Policy uygulayabilmekteyiz.

Ek bilgi: Benim cihazımda 17.5.0 GA sürümü mevcuttur.

Adım 1: Öncelikle Sophos Firewall arayüzümüze giriş yapıyoruz. Sol Menüden System Services sekmesine tıklıyoruz.

 

Adım 2: System Services alanında Traffic Shaping sekmesine tıklıyoruz.

 

Adım 3: Traffic Shaping menüsünde karşımıza hazır olarak kullanacabileceğimiz  QoS Policyler görmekteyiz. Biz yeni bir  QoS Policy oluşturmak için sağ üst alandan Add alanına tıklıyoruz.

 

Adım 4: Karşımıza doldurmamız gereken alanlar çıkmaktadır.  Ben kuralımı 8 MBPS Download, 2 MBPS Upload limiti olacak şekilde planlıyorum.

Name: QoS Policymize herhangi bir isim veriyoruz.

Policy association: Burada karşımıza Users, Rules, Web Categories, Applications olarak 4 seçenek çıkmaktadır. Policymizi hangi seçenek için uygulamak istiyorsak onu seçmemiz gerekmektedir. Ben Users bazında QoS Policy oluşturmak için Users seçeneğini seçiyorum.

Not: Örneğin Users bazında oluşturduğumuz bir QoS Policyi Applications için uygulayamamaktayız. Bunun için yeni bir Policy oluşturmamız gerekmektedir.

Rule type: Burada karşımıza 2 seçenek çıkmaktadır. Örnek vererek açıklamak gerekirse Limit seçeneğini seçtiğimizde bir kullanıcı 8 MBPS bandwidth limitinin üstüne çıkamamaktadır. Guarantee seçeneğini seçtiğimizde ise bir kullanıcı 8 MBPS garanti olarak hız alacaktır.

Limit upload/download separately: Bu seçenekte download ve upload limitlerini eşit olmayacak şekilde vermek istiyorsanız Enable yapmamız gerekmektedir. Eğer siz Download ve Upload hızlarının eşit olmasını istiyorsanız Disable yapabilirsiniz.

Upload bandwidth: Bu alana KB/Saniye olarak dolduruyoruz. 2 MBPS vermek istediğimizde 256 yazmamız gerekmektedir. Bu hesabı 2048/8 = 256 formülünden bulabilirsiniz:

Download bandwidth:  Bu alana KB/Saniye olarak dolduruyoruz. 8 MBPS vermek istediğimizde 1024 yazmamız gerekmektedir. Bu hesabı 8192/8 =1024 formülünden bulabilirsiniz:

Bandwidth usage type: Bu alanda 2 seçenek bulunmaktadır. İndividual seçeneğini seçtiğimizde 8 MBPS bandwidth alanının tamamını belirleyeceğimiz kullanıcıya adayacaktır. Shared seçeneğini seçtiğimizde ise 8 MBPS bandwidth limitini diğer kullanıcılarla paylaşımlı olarak kullanacaktır.

Tüm bu alanları doldurduktan sonra Save diyerek QoS Policymizi kaydediyoruz.

 

Adım 5: Traffic Shaping menüsünde eklediğimiz QoS Policymizi görmekteyiz.

 

Adım 6: Oluşturduğumuz QoS Policyyi Authentication->Users menüsüne girerek istediğiniz kullanıcıya  Traffic Shaping alanından atabilmekteyiz.

 

 

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle..

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.