İsmailAltınok.com Genel,Teknoloji Dedicated Sunucu, VPS ve VDS Nedir? Arasındaki Farklar?

Dedicated Sunucu, VPS ve VDS Nedir? Arasındaki Farklar?


dedicated server nedir?

İnternet siteleri ile uğraşan, ilgilenen kişilerin karşısına çıkan bu kavramlar aslında basit farkları olan fakat karıştırılan konulardan birisidir. Bu yazıda bu kavramlar nelerdir?, arasındaki farkları, performans sıralamasını basit şekilde açıklamaya çalışacağım.

Dedicated Sunucu Nedir?

Dedicatedin  kelime anlamı “adanmış” demektir. Dedicated sunucular ‘Kiralık sunucu‘ veya ‘Fiziksel Sunucu‘ olarakta anlandırılır. Dedicated sunucular tek bir müşteri için adanmış ve fiziksel olarak gerçek sunuculardır. Sunucu kaynaklarını tamamen bir kullanıcıyaayrılmıştır ve bu nedenle ‘paylaşımsız’ olarak nitelendirilirler. Dedicated sunucularda donanım hosting firmasına aittir ve müşteri dedicated sunucuları hosting firmasından kiralayarak hizmet alırlar. Yüksek derecede hiti olan siteler ve diğer içerik dağıtım işlemleri çok fazla ram, hat hızı, işlemci gibi kaynaklara ihtiyaç duyarlar bu sebeple VDS’lerin ( Virtual Dedicated Server )  yetersiz olduğu durumlarda dedicated  sunucuların tercih edilmesi doğru karar olacaktır.

dedicated server nedir?

VDS Nedir?

VDS açılım olarak “Virtual Dedicated Server” ve Türkçe karşılığı “Sanal Adanmış Sunucu” demektir. Dedicated sunucuların donanımsal olarak bölünmesiyle oluşturulur. Bu şekilde sanallaştırılan VDS’ler tamamen birbirinden bağımsız sanal sunucu haline gelirler. Her bir VDS için diğer VDS’lerden bağımsız kaynaklara (ram, işlemci,disk vs.) ve farklı işletim sistemine sahip olurlar. Basit şekilde anlatmak gerekirse bir VDS’ye 2 GB RAM, 40 GB HDD, 1 GHZ işlemci ayrılmış ise bu kaynakları başka bir vds kullanamaz. Bu sayede vdsler birbirinden etkilenmezler.

vds nedir?

VPS Nedir?

VPS açılım olarak “Virtual Private Server” ve Türkçe karşılığı “Sanal Kişisel Sunucu” demektir. Dedicated sunucuların yazılımsal olarak bölünmesiyle oluşturulur. Bu şekilde sanallaştırılan VPS‘ler ana sunucunun kaynaklarını (ram, işlemci,disk vs.) ortak şekilde kullanırlar. VPS‘lerin en büyük dezavantajı bir dedicated sunucudaki bir vps sunucunun saldırı alması, aşırı işlemci kullanımı diğer VPS’leride etkileyeceğinden performans kayıplarından tüm VPS’lerin etkilenmesidir.

vps nedir?

 

Farkları

  • Dedicated sunucular: Fiziksel ( gerçek ) sunuculardır. Bu sunucu sadece bir müşteri için adanmıştır.
  • VDS Sunucular: Dedicated sunucuların bölünmesiyle oluşan paylaşımsız kaynaklara sahip olan sanal sunucudur.
  • VPS Sunucular: Dedicated sunucuların bölünmesiyle oluşan paylaşımlı kaynaklara sahip olan sanal sunucudur.

Tavsiyeler

Paylaşımlı Hosting kullanıyor iseniz siteniz yavaş açılıyor veya sitenizde yavaşlamalar, kopmalar mevcut ise yavaş yavaş bu sunuculardan birini düşünmeniz gerekecektir. Maliyet bakımından en düşük bu üçü arasında en hesaplısı vps sunuculardır. Ben daha yüksek performanslı birşeyler arıyorum diyorsanız tercihinizin VDS olması daha uygun olacaktır. Mevcut Durumda VDS Kullanıyor ve size yetersiz geliyorsa artık Dedicated Sunucu alma zamanı gelmiş demektir.

Aynı sistem özellikleri(işlemci, ram, hdd vs.)  ile kıyaslama yapılırsa;

Hosting yetersiz ise —> VPS Sunucu

VPS Sunucu yetersiz ise —> VDS Sunucu

VDS Sunucu yetersiz ise —> Dedicated Sunucu

olarak fiyat ve performans sıralaması yapabiliriz.

Paylaşımlı hosting kullanıyorsanız ve yetersiz geliyorsa direk dedicated sunucu almanız mantıksız ve para kaybı olacaktır.

 

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.